Heb jij een kleine in het verschiet? Dan heb je geluk met de invoering van deze nieuwe wet, want vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers in Nederland recht op 9 weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof.
9 weken betaald ouderschapsverlof
Het ouderschapsverlof is een uitkering van het UWV welke bestaat uit 70% van hun dagloon. De voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Deze verandering moet ouders helpen om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en om bewustere keuzes te kunnen maken over alle zaken omtrent de geboorte van de baby.
Beide ouders hebben recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof (mits ze in loondienst werken). Als ze beiden in loondienst werken, hebben ze dus beiden recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Als werknemer zijnde kun je je betaald ouderschapsverlof opnemen bij je werkgever. Deze dient vervolgens de aanvraag voor de uitkering in te dienen bij het UWV. Dit kan pas nadat de werknemer in gesprek is geweest met de werkgever en bepaald is hoe er invulling wordt gegeven aan het verlof.
Wat nou als je vlak voor 2 augustus een kindje hebt gekregen?
In sommige gevallen heb je als ouder zijnde ook recht op 9 weken ouderschapsverlof als je kleine vóór de ingang van de nieuwe wet (2 augustus) is geboren. Dit is van toepassing als je kind op 2 augustus 2022 jonger dan één jaar is, de ouders op dat moment werknemers zijn en nog niet het volledige recht (26 keer de arbeidsduur per week) hebben opgenomen.
Hoe zit het bij adoptie- of pleegouderschap
Voor pleegkinderen of geadopteerde kinderen kun je ook betaald ouderschapsverlof krijgen: voor elk kind 9 weken. Je hebt in deze gevallen recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof voor kinderen onder de 8 jaar. Je kunt het ouderschapsverlof alleen opnemen in het eerste jaar na de dag van de adoptie of plaatsing.