Het is ondertussen algemeen bekend dan stress een grote impact kan hebben op je gezondheid. De oorzaak van stress wordt vaak op het werk gezocht vanwege bijvoorbeeld een te hoge werkdruk wat kan leiden tot overbelasting. We zien echter de stress en het verzuim om privé gerelateerde zaken juist flink toenemen.
Financiële problemen
De inflatie van de afgelopen tijd heeft ervoor gezorgd dat veel mensen meer moeite hebben om rond te komen en het percentage werknemers met een schuld is aanzienlijk gestegen. Financiële schuld levert enorm veel stress op en het wordt nog steeds een beetje als een ‘taboe’ gezien om schulden te hebben. Dit maakt de drempel om financiële problemen met de werkgever te bespreken hoog. Vooral als je merkt dat je prestaties erop achteruit zijn gegaan, heb je veel moed nodig om dit aan te kaarten bij de werkgever.
Steeds groter wordend probleem
Bij één op de zes werknemers leidt de druk van een schuld tot verzuim, blijkt uit de cijfers van het Nationaal Instituut van Budgetvoorlichting. Daarmee is het een grote oorzaak geworden van uitval in het bedrijfsleven. In Nederland hebben zo’n 700.000 last van een problematische schuldlast, en maar 1/7 deel hiervan, dus ca. 100.000 melden zich ook daadwerkelijk bij de schuldhulpverlening. Meer dan een half miljoen mensen hebben dus met serieuze problemen zonder dat ze hier hulp voor ontvangen of überhaupt over durven te praten.
De gevolgen
Voor werkgevers is het van belang om tot actie over te gaan, voor zowel het bedrijf als de werknemer. De helft van de werkgevers schat dat hun werknemers gemiddeld 9 dagen per jaar in de ziektewet zitten vanwege financiële problemen. Hier is het productiviteitsverlies voorafgaand aan het verzuim nog niet bij opgeteld. Veel werknemers met dergelijke problemen dienen verzoeken in met voorschotten en of leningen. Als de werknemers echt radeloos raken kan het zelfs diefstal en fraude optreden, gericht op het verlichten van de problemen op korte termijn. Serieuze geldproblemen kunnen leiden tot structureel anders denken en doen en deze gedragsverandering zou tijdig opgemerkt moeten worden.
Een mogelijke oplossing/verlichting
Hoe ga je om met werknemers met schulden en wat kun je al werkgever voor ze betekenen? Je kunt hulp bieden op verschillende niveaus. Sommige werkgevers stellen een professionele hulplijn beschikbaar waar je anoniem en gratis naartoe kunt bellen. Je kunt hier terecht voor advies over praktische zaken en voor psychische steun, denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een stappenplan.
Na zo’n eerste gesprek kan er eventueel verdere hulp ingeschakeld worden. Zo kunnen de werknemers de steun en eventueel juridische hulp ontvangen welke ze nodig hebben bij het op orde krijgen van hun financiële administratie. Misschien is het belangrijkste wel dat het probleem uit de taboesfeer getrokken wordt en dat er open over gepraat wordt. Voordat dit gebeurd is het een moeilijke klus om passende hulp aan te bieden.